Energy Architecture Projects

A select few examples of our residential projects, checkout our website www.energyarchitecture.com.au for details.
35 Pins54 Followers
Bioclimatic design Small ecological footprint; split-level pavilion design  Passive solar features include:  closeable connecting courtyards skillion roofs sloping up to North, with high level clerestory windows thermal mass in rammed earth walls and earth embedded walls trombe wall

Bioclimatic design Small ecological footprint; split-level pavilion design Passive solar features include: closeable connecting courtyards skillion roofs sloping up to North, with high level clerestory windows thermal mass in rammed earth walls and earth embedded walls trombe wall

A sustainable living extension of alterations and contemporary additions to a traditional 1920 villa, incorporating state-of-the-art sustainable design features and technologies, which include: thermal mass – concrete and rammed earth; solar evacuated tubes; hydronic in-floor heating; Climate Wizard evaporative cooling; underground cool pipes; grey water system; 60,000 litre rainwater tank; and water collecting ponds.

A sustainable living extension of alterations and contemporary additions to a traditional 1920 villa, incorporating state-of-the-art sustainable design features and technologies, which include: thermal mass – concrete and rammed earth; solar evacuated tubes; hydronic in-floor heating; Climate Wizard evaporative cooling; underground cool pipes; grey water system; 60,000 litre rainwater tank; and water collecting ponds.

Adelaide Hills timber home of ageless beauty An early hands-on creation, the split-level house with Australian and Japanese influences is contemporary in form.  It’s poetic beauty is expressed through loftiness, light and shadow; intricately woven view lines; exposed wool store timbers; garden spaces and decks; sunken dining area and main bed structure; a central open fireplace; and sculptural configuration of spaces and connections.

Adelaide Hills timber home of ageless beauty An early hands-on creation, the split-level house with Australian and Japanese influences is contemporary in form. It’s poetic beauty is expressed through loftiness, light and shadow; intricately woven view lines; exposed wool store timbers; garden spaces and decks; sunken dining area and main bed structure; a central open fireplace; and sculptural configuration of spaces and connections.

Accommodation for Older Homeless People  AOHP is an 18 unit affordable housing disabled access complex, with a fresh aesthetic and a strong focus on sustainability. The residential environment was conceived to give its occupants a sense of being valued and a feeling of pride in their home.  Sustainable design principles were applied to enhance comfort and relieve long term recurrent energy, water and maintenance expenditures.  Energy efficiency ratings measure 8.4 – 9.4 stars.

Accommodation for Older Homeless People AOHP is an 18 unit affordable housing disabled access complex, with a fresh aesthetic and a strong focus on sustainability. The residential environment was conceived to give its occupants a sense of being valued and a feeling of pride in their home. Sustainable design principles were applied to enhance comfort and relieve long term recurrent energy, water and maintenance expenditures. Energy efficiency ratings measure 8.4 – 9.4 stars.

Austere floating box above a vineyard The new residence is ‘slung’ from the old, cantilevering toward spectacular views  The ‘lopped off’ roof of the retained 60s house is now a tennis court.  The thermally stable undercroft of the court is used for winery activities.

Austere floating box above a vineyard The new residence is ‘slung’ from the old, cantilevering toward spectacular views The ‘lopped off’ roof of the retained 60s house is now a tennis court. The thermally stable undercroft of the court is used for winery activities.

Turning heads on the Oyster Walk, this country coastal shack utilises thermal mass through rammed earth and polished concrete floors, but is crafted to sit lightly within the landscape. Thoughtful architectural detailing is complemented by the client’s selection of finishes and artistic touches, like the delightful pelican gate.

Turning heads on the Oyster Walk, this country coastal shack utilises thermal mass through rammed earth and polished concrete floors, but is crafted to sit lightly within the landscape. Thoughtful architectural detailing is complemented by the client’s selection of finishes and artistic touches, like the delightful pelican gate.

Environmental retreat Passive solar pavilion design incorporates breezeways, sun capture courtyards, reverse-veneer block walls, and high level openable windows.  The articulated plan utilises connecting walkways between living, sleeping and guest areas, which can be zoned off when inactive, reducing energy use.

Environmental retreat Passive solar pavilion design incorporates breezeways, sun capture courtyards, reverse-veneer block walls, and high level openable windows. The articulated plan utilises connecting walkways between living, sleeping and guest areas, which can be zoned off when inactive, reducing energy use.

Aldinga Arts Eco Village sustainable house.  The building tilts to the north and is partially embedded in the upper slope of the site. The elements of earth mass, internal concrete walls and floors, north sun, ventilation and shading work together so efficiently that internal comfort in this house requires no additional heating or cooling. The semi-transparent conservatory on the eastern side transfers solar-warmed air into all internal spaces during winter.

Aldinga Arts Eco Village sustainable house. The building tilts to the north and is partially embedded in the upper slope of the site. The elements of earth mass, internal concrete walls and floors, north sun, ventilation and shading work together so efficiently that internal comfort in this house requires no additional heating or cooling. The semi-transparent conservatory on the eastern side transfers solar-warmed air into all internal spaces during winter.

The development’s site and building design, landscaping, car parks, and common/staffing facility, sit well in the surrounding neighbourhood, with an easy, integrated sense of private and public places for tenants and workers.  Twenty individual dwelling units and the common facility building were assembled offsite prefabrication near Adelaide, prior to delivery and connection on site.

The development’s site and building design, landscaping, car parks, and common/staffing facility, sit well in the surrounding neighbourhood, with an easy, integrated sense of private and public places for tenants and workers. Twenty individual dwelling units and the common facility building were assembled offsite prefabrication near Adelaide, prior to delivery and connection on site.

An opulent and modern new home with a tasteful combination of stone, Nailstrip and render. Natural irregular surfaces, linear and geometrical elements arranged with generous contemporary glazing.

An opulent and modern new home with a tasteful combination of stone, Nailstrip and render. Natural irregular surfaces, linear and geometrical elements arranged with generous contemporary glazing.

Pinterest
Search