Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore these ideas and much more!

EU: KÖZFOGLALKOZTATÁS ZSÁKUTCA A magyar munkanélküli ellátás rendszere és a jelenlegi munkaerő-piaci politikák, különösen a közfoglalkoztatás, nem segítik hatékonyan a munkaerő-piaci átmenetet. A munkaerő-piaci politikák esetében a források elosztása nem az intézkedések szisztematikus hatásvizsgálatának eredményei alapján történik. A hosszú ideig járó szülői juttatások és a gyermekgondozás alacsony kiépítettsége megnehezíti a kisgyermekes nők visszatérését a munkaerőpiacra (részlet)

OKTATÁS, KÉSZSÉGEK, JÖVEDELEM Az alsós osztály hatása a nyolcadikos kompetenciamérés pontszámára kicsi, viszont a felnőttkori jövedelemre nagy, azt sugallva, hogy nem az alsóban megszerzett tárgyi tudás, hanem az akkor elsajátított szociális és kommunikációs készségek számítanak.

ÉPÍTÉSZETOKTATÁS, GYEREKEK, FINNORSZÁG "a fenntarthatóság minden nap előkerül, magával hordozva az értékőrzés és innováció kérdéseit az épített környezettel kapcsolatban is; az építészek és nem építészek közös gondolkodásához és munkájához szükséges az alapvető építészeti ismereteket elsajátítani - és mindezt gyermekkorban a legjobb elkezdeni."

MÉLYSZEGÉNYSÉG TELEP KÖZÖSSÉG Egykoron György-telep a város bányászéletének fontos színtere volt. Ma a pécsiek leginkább hallomásból ismerik a rossz híre miatt, közelebbről pedig látni sem akarják. Pedig az elmúlt években hatalmas változások történtek, mára nem csak az épületek újultak meg, hanem az itt élők is törekszenek az emberibb megélhetésre.

SZEGÉNYSÉG, OKTATÁS, ELSŐ UTCAI ISKOLA George Dennison 1964-ben New York egyik nagyon szegény részében iskolát indított. Nem a tantervet, hanem a gyerekeket akarta tanítani. Az iskolára, mint a felnőttek és gyerekek találkozási helyére tekintett, ahol a diákok tanulhatnak a felnőttektől. A tanításban való részvétel önkéntes volt. Ennek az iskolának mindennapi tapasztalatait, eredményeit összegzi Dennison The Lives of Children. The Story of the first Street School (1969) című munkájában.

OKTATÁS,ISKOLARENDSZER,PEDAGÓGUSOK Épüljön be vagy lázadjon a pedagógus?Nem tudni, mikor dönt jól az ember, ha munkájával a közszférához kötődik: ha beszáll valamibe, vagy ha elutasítja. Amennyiben megteszi, olyan, mintha tetszene neki a rendszer, mintha asszisztálna hozzá, ha meg nem, akkor nem lehet kétsége afelől, hogy lesz helyette más, aki beszáll, és az majd lehet, kevesebb tudással, lojálisabban csak gyorsítja a…

GYEREKEK, EGYENLŐTLENSÉG, GYEREKSZEGÉNYSÉG "Az UNICEF ezúttal új szempontból nézi a szegénységet. Nem a szélsőségeket (legszegényebb és leggazdagabb) hasonlítja össze, hanem azt vizsgálja, hogy a szegények mennyire maradnak le az átlaghoz, az országra „általában jellemzőhöz” képest. "

OKTATÁS, SZEGÉNYSÉG, GYERMEKÉHEZÉS Ezúttal nem érzelmekről és nem a láthatóan nagyon hibás irányba menő szociálpolitikáról akartunk beszélni, hanem más szemlélettel szerettünk volna hatást gyakorolni.Azt akartuk mondani,hogy nem csupán azért kell közbelépnünk, mert szolidárisak vagyunk,mert vannak eszméink a demokráciáról meg egyáltalán az igazságosságról, hanem mindemellett azért is,mert a ha ez így folytatódik,az nagyon sokba fog kerülni nekünk, a most felnövő generációknak pedig még…

GAZDASÁG, KORRUPCIÓ "Magyarországon a cégvezetők harmada szerint elfogadható ajándékot vagy szívességet adni egy üzlet megszerzéséért cserébe, ez az arány a régióban csak 17 százalék, a fejlett piacokon csak 8 százalék. A cégvezetők kétharmada szerint az állam nem lép fel hatékonyan a korrupció ellen."

CIGÁNYSÁG TELEP SETTLEMENT "Aki ide jár, jobban teljesít az iskolában, céljai vannak a továbbtanulást illetően. Ha a ház és Szabolcs nem lennének, ezek a srácok - saját elmondásuk szerint - nem tudnának magukkal mit kezdeni."