Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Nem Az, Innosi Foresight Hungary and more!

EU: KÖZFOGLALKOZTATÁS ZSÁKUTCA A magyar munkanélküli ellátás rendszere és a jelenlegi munkaerő-piaci politikák, különösen a közfoglalkoztatás, nem segítik hatékonyan a munkaerő-piaci átmenetet. A munkaerő-piaci politikák esetében a források elosztása nem az intézkedések szisztematikus hatásvizsgálatának eredményei alapján történik. A hosszú ideig járó szülői juttatások és a gyermekgondozás alacsony kiépítettsége megnehezíti a kisgyermekes nők visszatérését a munkaerőpiacra (részlet)

OKTATÁS, KÉSZSÉGEK, JÖVEDELEM Az alsós osztály hatása a nyolcadikos kompetenciamérés pontszámára kicsi, viszont a felnőttkori jövedelemre nagy, azt sugallva, hogy nem az alsóban megszerzett tárgyi tudás, hanem az akkor elsajátított szociális és kommunikációs készségek számítanak.

GAZDASÁG, KORRUPCIÓ "Magyarországon a cégvezetők harmada szerint elfogadható ajándékot vagy szívességet adni egy üzlet megszerzéséért cserébe, ez az arány a régióban csak 17 százalék, a fejlett piacokon csak 8 százalék. A cégvezetők kétharmada szerint az állam nem lép fel hatékonyan a korrupció ellen."

ÖSSZEFOGÁS, SZEGÉNYSÉG, IDŐS A "Népszabadságnak nyilatkozó pszichológus szerint a népszerűség egyetlen egyszerű okban keresendő. „Julika néni mi vagyunk. Mindannyian, akiknek a nagymamája a téeszben kapált, akik tudják, hogy ezek az öregek építették fel azt az országot, amelyben most élünk. Mindenki tudott vele azonosulni, aki szembesült valaha a könyörületet nem ismerő hatalommal, aki a fejét lehajtva csak sírni tudott bizonyos helyzetekben."

CIGÁNYSÁG TELEP SETTLEMENT "Aki ide jár, jobban teljesít az iskolában, céljai vannak a továbbtanulást illetően. Ha a ház és Szabolcs nem lennének, ezek a srácok - saját elmondásuk szerint - nem tudnának magukkal mit kezdeni."

ISKOLAI ZAKLATÁS, OKTATÁS, ISKOLARENDŐR Eltűntek az iskolákból a gyerekvédelmi felelősök. A helyüket átvevő szociális munkásokból álló rendszer viszont nem épült ki. Szociális és gyermekvédelmi segítők helyett az oktatási intézményekben megjelentek az iskolarendőrök, akik viszont szintén nem a gyerekek jóllétéért felelősek.

ÉPÍTÉSZETOKTATÁS, GYEREKEK, FINNORSZÁG "a fenntarthatóság minden nap előkerül, magával hordozva az értékőrzés és innováció kérdéseit az épített környezettel kapcsolatban is; az építészek és nem építészek közös gondolkodásához és munkájához szükséges az alapvető építészeti ismereteket elsajátítani - és mindezt gyermekkorban a legjobb elkezdeni."

NYOMORTELEP FELSZÁMOLÁS, DISZKRIMINÁCIÓ Miskolcon folytatódik a számozott utcai lakások felszámolása. 248 lakás többsége már kiürült, az épületek bontása már részben elkezdődött. A NEKI és az EBH korábbi állásfoglalása szerint "az önkormányzat úgy folytatta le a telepfelszámolást, hogy semmilyen szociális, gyerekvédelmi kötelezettségének nem tett eleget. "http://index.hu/belfold/2016/04/20/tovabb_folytatjak_a_miskolci_nyomortelepek_felszamolasat/

KISZOLGÁLTATOTTSÁG, BIZONYTALANSÁG, FEKETEMUNKA "Pedig kívülről nézve minden jel arra utal, hogy megbízóik, a termelők javíthatnának a munkások helyzetén: a válságon lassan túlesik a gazdaság, a gyümölcstermelők számíthatnak uniós és hazai támogatásokra is, 2014-ben ráadásul rekord termést hoztak az almafák. A munkások azonban ebből sokat nem profitálnak, sőt, nemzetközi felmérések arra utalnak, egyre kevesebbet."