Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Money Saving Tips, Money Tips and more!

Novac curi na sve strane? Svi imamo 'rupe' kroz koje novac odlazi iz našeg budžeta, a razlog je često puta neznanje.

Novac, to je sredstvo koje menja čoveka hteli mi to priznati ili ne. Međutim, u nekim slučajevima moć koju novac donosi zaslepi osobe.

Ljudi koji žele da kupuju robu, plaćaju usluge ili prebacuju novac bilo gde u svetu zaobilazeći banke, kreditne kartice i druge uslužne firme, pa čak i vlade, sve češće koriste digitalnu monetu zvanu bitkoin. Taj način plaćanja, koji je 2009. godine smislio pisac softvera čije ime je još nepoznato, privlači sve veću pažnju.

Evropska centralna banka, s Marijem Dragijem na čelu, donela je istorijsku odluku: ključna kamatna stopa snižena je na rekordnih 0,15 posto sa 0,25 posto. Ali, ta banka je otišla i korak dalje: komercijalne banke koje novac stavljaju u ECB, umesto kamate koju su do sada dobijale, od sada će joj plaćati za tu uslugu. Kamata na depozite prešla je na negativnu stranu nule i iznosi minus 0,1 posto.

Da li je Nemačka i dalje obećana zemlja? Na telefonu nemačke Agencije za rad dobijate sve informacije koje su vam potrebne. Pomislite: odlično. Krenete u Agenciju, a onda vas zatekne ljubazno: 'Oprostite, došlo je do zabune, naše radno vreme za danas je isteklo, dođite sutra.'

Orbanov zakon: banke će vratiti sve što su zaradile zbog rasta švajcarskog franka Banke u Mađarskoj imaju 90 dana da svakom korisniku kredita u švajcarskim francima vrate novac koji je, prema proceni mađarskih vlasti, zarađen na razlikama u kursu i povećanim kamatnim stopama nakon što je vrednost švajcarskog franka ojačala u proteklim godinama krize.

Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz 2012. omogućeno je da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga, saopštila je Narodna banka Srbije.

NBS: Spoljni dug pada, ali javni dug raste Analiza duga koju je danas objavila Narodna banka Srbije (NBS) pokazala je da je spoljni dug Srbije u prva tri meseca ove godine smanjen za 338,2 miliona evra, dok je sa druge strane javni dug, u porastu za 365,8 miliona evra.

Sedamnaest činjenica o Evropskoj uniji koje niste znali Srbija je zvaničan kandidat za ulazak u Evropsku i predstavljamo nekoliko činjenica koje sigurno većina stanovnika naše zemlje ne zna o evropskoj zajednici.

Lazar Krstić podneo ostavku! Ministar finansija Lazar Krstić podneo je danas ostavku na tu funkciju, a kao razlog za to naveo je neslaganje u tempu sprovođenja reformi u Srbiji.