Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Resten Nog, Nrs 34 and more!

De westzijde van de Raam in 1959. De klokgevel rechts, die ook te zien is op de foto uit 1904, is inmiddels gesloopt. De drie huizen links van de klokgevel (nrs. 34 t/m 40) resten nog. Maar links van nummer 40 (het huis met de witgepleisterde gevel) is alles gesloopt.

De westzijde van de Raam in 1959. De klokgevel rechts, is inmiddels gesloopt, ook links van nummer 40 (het huis met de witgepleisterde gevel) is alles gesloopt.

Raam, Gouda

De turfhandel, vanouds te vinden aan de Turfmarkt, moest in 1566 i.v.m. ruimtegebreg verplaatst worden naar de Raam. Hier konden voortaan de turfschepen uit Moordrecht en Waddinxveen afmeren. De overslag van de turf op de grote schepen vond plaats bij de Veerstal.

Raam 224 tot 230 in 1998. De drie huizen ten zuiden van de drapiersteeg met afgewolfde zadeldaken zijn de oudste aan de Raam. De linker heeft nieuwe prothesen gekregen in de pui en de bovenvensters, maar de andere twee zakken vermoeid tegen elkaar aan. Voorheen de locatie van de Brigittenbrug over het water van de Raam, tegenover de Lange Willemsteeg en de Drapiersteeg. De brug werd gebouwd in 1886 en afgebroken bij de demping van de Raam in 1960

Raam, Gouda

De oostzijde van de Raam in 1960. Zes huizen zijn gesloopt voor de bouw van een modern flatgebouw ( .... ) De twee huizen links op de foto zijn blijven staan.

Raam, Gouda

Gouda 1960: een roemloos einde van de Koningsbrug Deze enkele ophaalbrug, die ook wel Roobrug werd genoemd (waarschijnlijk naar de kleur), dankte zijn naam aan de oude Koningstraat, zoals de Raam vroeger werd genoemd. De Koningsbrug lag over het water van de Raam tegenover de Aaltje Bakstraat en de Vlamingstraat.

Raam, Gouda

De Raam waar voorheen de Brigittenbrug stond (2010) Brigittenbrug was een enkele ophaalbrug over het water van de Raam, tegenover de Lange Willemsteeg en de Drapiersteeg. De brug werd gebouwd in 1886 en afgebroken bij de demping van de Raam in 1960

Raam

Koningsbrug over de Raam. Deze enkele ophaalbrug, die ook wel Roobrug werd genoemd (waarschijnlijk naar de kleur), dankte zijn naam aan de oude Koningstraat, zoals de Raam vroeger werd genoemd. De Koningsbrug lag over het water van de Raam tegenover de Aaltje Bakstraat en de Vlamingstraat. Op de achtergrond de gasfabriek.

Raam, Gouda

Koningsbrug over de Raam (1910) Het zicht dat de brug in 1910 had op de gashouder van de fabriek aan de Rotterdamsche Veer. Deze enkele ophaalbrug, die ook wel Roobrug werd genoemd (waarschijnlijk naar de kleur), dankte zijn naam aan de oude Koningstraat, zoals de Raam vroeger werd genoemd. De Koningsbrug lag over het water van de Raam tegenover de Aaltje Bakstraat en de Vlamingstraat.

Raam, Gouda

De huidige Raam werd in 1402 voor het eerst als Raamweg aangeduid. Bij bestudering van de straten is het belangrijk stil te staan bij het gegeven dat in de Middeleeuwen slechts één kant van de straat bebouwd was. Bebouwing aan twee zijden was uitzonder- lijk genoeg om te noemen, zoals de Dubbele Buurt. De bebouwde, oostelijke, kant van de Raam heette de Koningstraat. Deze werd later ook Raam genoemd. De westkant was feitelijk de achterzijde van de bebouwing aan de Gouwe, zoals het geval is…