My sustainable house

Award winning Queen Ann Victorian house completely renovated according to sustainable principles. Built by Positive Footprints, featured in Sanctuary Magazine!
18 Pins10 Followers
BPN Sustainability Awards finalists - Single Dwelling (Alterations & Extensions) | BPN

The finalists in the Single Dwelling (Alterations & Extensions) category of the 2010 BPN Sustainability awards revealed.

Bathroom/Laundry in original part of the house, under the staircase. I found this cheap old oak cabinet & rescued the marble top from a scrap yard. The grey grout with white tiles was inspired by European holidays and underground railway stations. I wanted an overall Victorian feel with a twist. This mirror is one of my most favorite and expensive secondhand shop finds, but it was totally worth it. The door leads to outside and the washing line.

Bathroom/Laundry in original part of the house, under the staircase. I found this cheap old oak cabinet & rescued the marble top from a scrap yard. The grey grout with white tiles was inspired by European holidays and underground railway stations. I wanted an overall Victorian feel with a twist. This mirror is one of my most favorite and expensive secondhand shop finds, but it was totally worth it. The door leads to outside and the washing line.

Vintage Victorian Iron Bathroom mirror.  It would have originally have been a mantelpiece mirror.  I spent a long long time stripping it of it's original purple paint and cleaning it up. It weighs a lot but it is the perfect centrepiece to my bathroom/laundry under the stairs in the original 120 year old part of the house. If you look closely you can see two faces in the ironwork.

Vintage Victorian Iron Bathroom mirror. It would have originally have been a mantelpiece mirror. I spent a long long time stripping it of it's original purple paint and cleaning it up. It weighs a lot but it is the perfect centrepiece to my bathroom/laundry under the stairs in the original 120 year old part of the house. If you look closely you can see two faces in the ironwork.

I love the cute triangle window. When all the blinds are drawn light still gets in and you can see the weather.it also often lines up with the full moon!  The crisp lines of the cladding meeting at the corners is lovely

I love the cute triangle window. When all the blinds are drawn light still gets in and you can see the weather.it also often lines up with the full moon! The crisp lines of the cladding meeting at the corners is lovely

My Queen Ann Victorian House, built 1892, heritage listed.  I have recently completed a sustainable extension at the rear keeping the original three front rooms in tact and one other is now a bathroom.  I am please to say it one a few awards for sustainable design!

My Queen Ann Victorian House, built 1892, heritage listed. I have recently completed a sustainable extension at the rear keeping the original three front rooms in tact and one other is now a bathroom. I am please to say it one a few awards for sustainable design!

Upstairs bathroom.  Bench is made from the Melbourne Cricket Ground seats! You can still see the green edges.  Wall light is recycled Huon pine from Tasmania.  The iron work has little animal head detailing, a little present from the artist that made the bracketing. Believe it or not there are city views out the window!

Upstairs bathroom. Bench is made from the Melbourne Cricket Ground seats! You can still see the green edges. Wall light is recycled Huon pine from Tasmania. The iron work has little animal head detailing, a little present from the artist that made the bracketing. Believe it or not there are city views out the window!

Rear of my sustainable extension. Upstairs deck is perfect for getting the last bit of sun at the end of the day, it also allows access to the solar hot water panels.  It's a great spot for drying washing too!   I love that you can still see the original 120 year old chimney.  The kitchen/Dining and lounge windows and doors all open up to the outside allowing for great bbq's!

The finalists in the Single Dwelling (Alterations & Extensions) category of the 2010 BPN Sustainability awards revealed.

Kitchen made from wood from Royal Botanic Gardens Melbourne. Albert Park Railway Station and Botany bay wool stores.  Recycled concrete floors.

Kitchen made from wood from Royal Botanic Gardens Melbourne. Albert Park Railway Station and Botany bay wool stores.

9000 litre water tank, it's fed from a diverter, it diverts the first bits of cold way that comes out when you turn on the hot water tap, also from the down pipes.    Recycled tram lights & espaliered lime trees

9000 litre water tank, it's fed from a diverter, it diverts the first bits of cold way that comes out when you turn on the hot water tap, also from the down pipes.


More ideas
Colour in kitchen with concrete floor

Kitchen made from wood from Royal Botanic Gardens Melbourne. Albert Park Railway Station and Botany bay wool stores.

French windows open out onto the garden and allow for lots of airflow. Original brick wall of back of house and concrete floor warm up during the day from the sun and release the heat at night. I love my loungeroom!

French windows open out onto the garden and allow for lots of airflow. Original brick wall of back of house and concrete floor warm up during the day from the sun and release the heat at night. I love my loungeroom!

Building designers 1st draft plan. the doors at the rear have changed to 4 bi folds.

the doors at the rear have changed to 4 bi folds.

9000 litre water tank, it's fed from a diverter, it diverts the first bits of cold way that comes out when you turn on the hot water tap, also from the down pipes.    Recycled tram lights & espaliered lime trees

9000 litre water tank, it's fed from a diverter, it diverts the first bits of cold way that comes out when you turn on the hot water tap, also from the down pipes.

Upstairs guest bedroom. This was built into the existing roof space.

This was built into the existing roof space.

love how the mirror is hung over the fireplace, lifts the room up Budi & Andrew's Global Oasis in London

Literary wallpaper from Swedish wallpaper company Mr Perswall

I like the idea of folding chairs for easy movement and to create room when needed. Love the wall - decorate differently than the rest of the kitchen to create the feel of a separate space

Pinterest
Search